За нас

Югозападният университет “Неофит Рилски” е държавен университет, който предлага обучение на български и английски език в 69 бакалавърски, 85 магистърски програми и 49 докторски програми.

Със своята 36-годишна история Югозападен университет “Неофит Рилски” е завоювал своето място в научното и образователно пространство на България и Югоизточна Европа. Ситуиран в икономическия, културен и образователен център на Югозападна България- Благоевград, само на 90 км южно от столицата на България – София, на 20 км от границата с Македония и на 80 км. от границата с Гърция.

 

Стратегическата му позиция обуславя по естествен начин академичното му сътрудничество с редица балкански университети в региона. Това позволява бърз и лесен достъп до множество интересни дестинации- Банско, Сандански, древния Рилски манастир, Мелник, Националните паркове “Пирин” и “Рила”, Солун, Серес, Щип, Битоля и други.

На 26.07.2012 г. за втори пореден път Националната агенция за оценяване и акредитация към Министерския съвет на Република България присъди на Югозападен университет "Неофит Рилски"-възможно най-високата оценка за институционална акредитация за максималния срок до 2018г.

 

В основните звена на Университета:

  • Правно-исторически факултет

  • Природо-математически факултет

  • Стопански факултет

  • Факултет “Обществено здраве и спорт”

  • Факултет по педагогика

  • Филологически факултет

  • Философски факултет

  • Факултет по изкуства

  • Технически колеж,

Повече от 800 преподаватели - професори, доценти, доктори на науките и асистенти осигуряват съвременно обучение в областта на научноизследователската, художественотворческата и спортната дейности в духа на българските образователни и научни традиции и европейски стандарти.

 

Близо 14 000 студенти получават своите знания в различни направления на науката като 700 от тях идват от Гърция, Турция, Кипър, Сърбия, Албания, Молдова, Украйна, Русия, Япония, Пакистан, Йемен и др. Университетът осигурява възможност за настаняване на своите студенти в 2 реновирани общежития с 3 студентски стола и библиотека с повече от 200 000 тома литература, електронна читалня с достъп до база данни EBSCO Publishing, Science Direct, SCOPUS, Benham Sciece, ProQuest Central. Центърът за кариерно развитие предоставя качествени услуги, свързани с професионалната ориентация на възпитаниците на ЮЗУ "Неофит Рилски" и подпомага както студентите, така и завършващите образованието си специалисти в процеса на реализация на пазара на труда.

 

Университетът активно участва в европейски програми и печели проекти. Финансирането по изпълняваните от Югозападния университет проекти възлиза приблизително на 20 милиона лева, което ясно откроява финансовата идентичност на Югозападния университет и възможностите, които има и предлага.

 

Университетският център “Бачиново” се намира на 3 км от центъра на Благоевград, в близост до парк Бачиново, Аква-парка на града и на 30 км от ски-местността Бодрост. Той предлага възможност за провеждане на семинари, научни конференции, летни лагер- школи и др. Новият Спа център в УЦ “Бачиново” , с компютърни, семинарни зали , аула, WI-Fi , фитнес и тенис зали, сауна, парна баня, , зали за физиотерапия , ароматерапия и масаж, предлага най-модерни технологии и отлични условия за работа и отдих.

 

Благоевград, със своите 80 000 жители, е едно уникално място за живеене и обучение. Със своите два университета и два колежа градът съчетава възможностите и предимствата на големия град - с театри, кина, библиотеки, опера, дискотеки и ресторанти, от една страна, и уютната атмосфера на малкия град, от друга.

 

С дискотеките, клубовете, младежки фестивали, студентски партита и купони градът предлага приятни емоции, динамичен живот и пълноценно свободно време за младите хора.