За нас

ЕСПА е образователен комплекс, състоящ се от: детска ясла (1-3 години), детска градина (3-5 години), подготвителен клас (5-6 години), начално училище (7-11 години) и основно училище (11-14 години). В момента в ЕСПА се обучават повече от 220 деца.
Създадена през 1992, вече 20 години ЕСПА успешно дава своя принос в изграждането и възпитанието на високообразовани, толерантни и хуманни личности. Репутацията на училището почива не само върху неговите солидни традиции и славата на завършили образованието си в него, а и на новаторския му дух.  Възпитаниците на ЕСПА получават образование и диплома, които им дават достъп до най-престижните учебни заведения както в България, така и по света. Те са многостранно подготвени млади хора, на които ЕСПА дава възможност да развият всички аспекти на своя потенциал. Всички те са учениците, научили се да живеят в космополитна среда, запознали се трайно с основите на хуманизма и притежаващи ясно определено чувство за морал. Децата на ЕСПА растат в интелектуално стимулираща среда, сред приятелска атмосфера, в отворено за новото време училище, в което се чувстват обичани и щастливи. 
  
Тук децата получават:

  • съобразено с възрастта академично предизвикателство, което дава възможност на всеки ученик да реализира собствения си потенциал.
  • голямо разнообразие от спортни, музикални, театрални и други извънкласни занимания, които помагат на децата да развиват интересите си и да се научат да работят в екип.
  • ред, топли грижи и внимание – атмосфера, в която децата придобиват ценни културни навици, научават се на социално поведение, чувстват се сигурни и равностойно оценени. 

Сътрудничество

"ЕСПА" е в тясно сътрудничество с едни от най-престижните образователни институции в света: Япония - Токайския университет, Великобритания - Cambridge Education Group, Stowе School, St. Edmunds, International House London, Тайланд - The Regent’s School, чиито директори са били на посещение в "ЕСПА". Благодарение на тези контакти, нашите възпитаници си осигуриха директен прием в тези най-престижни, образователни институции.

Училището ни е в тясно сътрудничество и с всички дипломатически мисии в страната. Наши чести гости са посланици и дипломати на всички европейски страни.

На тържествената церемония в края на всяка учебна година - Годишните награди ЕСПАР за деца, учители и родители имаме честта да връчват едни от най-ярките представители на съвременното общество и приятели на децата от "ЕСПА" – посланици, дипломати, учени, творци. Само през изминалата учебна година, за да открият дните на своите страни в "ЕСПА", училището ни посетиха Техни Превъзходителства посланиците на Япония, Дания, Холандия и Куба. Те подписаха и лично връчиха на тържествена церемония грамотите на най-активните деца.

Експозициите от рисунки, дело на най-малките – децата от подготвителен и първи клас –  бяха изложени в посолствата на всяка една от страните.


Те сами нарекоха училището си “училище на радостта” (Марина Тачева) и “осмото чудо на света” (Яна Калчева). 

Другите за нас

Училище "ЕСПА" е в тясно сътрудничество с всички висши учебни заведения в страната. Наши гости са били ректорите на Музикална академия "Панчо Владигеров", Национална художествена академия, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, НСА. и представители на българските институции: Народно събрание, Президентство, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на външните работи, Столична община, Община Младост, Националния дворец на културата.

   Приятели на училището са и редица културни дейци, които всяка година уважават с присъствието си  уникалните инициативи, организирани от училище "ЕСПА". На официалните церемонии по откриването на изложбите, концертите и другите артистични прояви на талантливите деца на "ЕСПА" са присъствали най-бележитите личности в българския културен живот, сред които: министърът на образованието и науката доц. Игор Дамянов, зам.-министърът на образованието доц. Ана-Мария Тотоманова, зам.-министрите на културата г-жа Райна Гаврилова и доц. Анда Палиева, генералният директор на НДК г-н Христо Друмев, главният диригент на Детския радиохор към БНР акад. Христо Недялков, проф. Доньо Донев, проф. Греди Асса, актрисата Слава Рачева, писателите Валери Петров и Недялко Йорданов  и много други.

   "ЕСПА" е в тясно сътрудничество с всички дипломатически мисии в страната. Наши чести гости са посланици и дипломати. Дните на своите държави в "ЕСПА" са открили посланиците на САЩ, Великобритания, Япония, Германия, Франция, Белгия, Италия, Норвегия, Дания, Швеция, Австрия, Холандия, Португалия, Гърция, Куба, Венецуела.