За нас

Историческо значение

На ненадминато място в центъра, точно в сърцето на столицата, разположен между Президентството и Националния театър, в близост до Археологическия музей, бившия царски дворец – в момента Арт Галерия, сградата на Парламента и Министрски съвет. В рамките на кратко пешеходно разстояние можете да намерите други туристически атракции като Националната опера, катедралата Александър Невски, Руската църква, Националния дворец на културата, както и много други исторически забележителности, музеи, театри, банки, таверни, барове, дискотеки, магазини – буквално всичко само на няколко крачки!

В пространството заключено между улиците: ”Алабин”, “Цар Калоян”, ”Позитано” и ”Леге” се намират обекти от Стара ”Сердика” с историческо значение както и част от крепостната стена на античния град. Крепостта ”Сердика” е строена през 177-180 г. от римските императори Марк Аврелий и Комод. Източната част на крепостта се простира от зелената площ пред хотел ”Рила” до минералния извор на пресечката между улиците ”Сердика” и ”Искър”. Северната стена е достигала близо до ъгъла на улица ”Екзарх Йосиф” и булевард ”Княгиня Мария Луиза”, оттук стената прави чупка в югозападна посока. Западната стена следва посоките на улиците ”Вашингтон” и ”Лавеле” и стига до днешната Съдебна палата. Южната стена е документирана под сградите на ”Алабин”, за да се свърже с източната стена при хотел ”Рила”. В подлеза пред бившия Партиен дом е разкрита източната градска порта. Историческия център е номиниран в листата на световното културно наследство.

Хотел Рила

Хотел Рила отваря врати през 1962 г. – за обществеността това е хотелът на Политбюро на ЦК на БКП и същевременно най-луксозната сграда по онова време. Под постоянно наблюдение на УБО (Управление Безопасност и Охрана), достъп до помещенията в сградата, стаите, първокласния ресторант ”Враня” и луксозния магазин на партера получават само членовете на Политбюро и техните семейства. Очевидци разказват за тунелите свързващи Министерски съвет, Президентството, Партийния дом и хотел ”Рила”, които се използват тайно само от определен кръг привилегировани. По същото време към ресторант ”Враня” е изградена лаборатория за изследване на храната на управляващите.

Всички високопоставени гости, правителствени делегации и дори държавни глави са настанявани в ”Рила” преди да бъде построена резиденция ”Бояна”. Там е мястото, където нощуват народните представители по време на сесиите на Народното събрание. През 1968 г. гости на правителствения хотел са първите космонавти в света, начело с Юрий Гагарин и Валентина Терешкова. Известният руски актьор Вячеслав Тихонов, изиграл главната роля в култовия за времето си филм ”17 мига от пролетта” също предпочита хотел ”Рила” за престоя си в България. Световно известните художници баща и син Рьорих са редовни гости в продължение на десетилетия. Синът Светослав отсяда многократно в апартаментите на ”Рила” заедно със съпругата си популярната индийска актриса Девика Рани във връзка с откриване на съвместна изложба от картини на двамата Рьорих, организизрана от Людмила Живкова. В по-ново време списъкът на известните личности продължава с имена като Масако Оя, Княгиня Мария Луиза, Емил Камиларов, Дина Шнайдерман и много други.

Едно е сигурно, със своята бурна 50-годишна история и с милионите си прикривани и явни гости, хотел ”Рила” пази много тайни!

Днес

  • Отличен баланс между цена и качество
  • Удобство, простор, чистота
  • С любезно, професионално и ефикасно обслужване
  • Едно от най-подходящите места за провеждане на делови мероприятия в центъра на София
  • Отлична локация и условия за ваканционни пътувания

Хотелът разполога с 93 стаи, разпределени на осем етажа обслужвани от два асансьора, 68 стандартни двойни стаи, 4 тройни стаи, 11 джуниър суит, 8 апартамента и 2 ВИП екзекютив апартамента комфортно обзаведени и оборудвани с удобства.

Конферентен център: шест конферентни зали с капацитет от 25 до 70 места с професионално оборудване.

Ресторант: просторен салон с капацитет 120 места – подходящ за провеждане на сватбени тържества, приеми, коктейли, банкети, делови обеди и вечери.

Бар лоби: подходящ както за срещи с приятели, така и за срещи с делови партньори.

Как да стигнете до нас

Трамвай № 10, № 18 и № 12 от централна ЖП гара и от Централна Автогара.
Метро – спирка „Сердика“ е на 5 мин. разстояние пеша с връзка към останалите линии на метрото.