За нас

СТОЛИЧНА ОБЩИНА РАЙОН ПОДУЯНЕ - към м. Октомври 2001 г., територия­та на район Подуяне е с площ от 1100 хектара и население около 83400 жители и е на трето място по брой жители в София. През 2007 г. населението в района надхвърли 85000 души. 
Районът е обособен В пет квартала, а именно: кв. Суха река, Хаджи Димитър, Левски В, Левски Г и Левски. 
На територията на района се намира едно от най-модерните спортни съоръжения стадион, наречен с името на обявения за футболист на 20 -ти век -Георги Аспарухов, който се намира в сърцето на потъналия в зеленинапарк Герена . 
Археологическите останки и тракийските надгробни могили в землището на старото село Подуяне показват, че селището с съществувало от праисторическо време. Това се потвърждава и от направените през 1984 година разкопки в центъра на квартала, когато бе открито праисторическо селище отпреди 5-6 хиляди години. Като славянско селище със сигурност може да се каже, че Подуяне е съществувало още през Втората българска държава. Най-ранните писмени сведения за Подуяне се намират в турските данъчни регистри от периода 1447-1480 г. 

За произхода на името Подуяне има няколко легенди. Научно обяснение дава проф. Йордан Заимов, че името произлиза от славянската дума под обор. До 15 век селището се е наричало Подуй, т.е. оборите, а жителите му подуяне или подуянци. 

Подуянци се занимавали главно със земеделие и скотовъдство. Голямо имало Орханийко шосе /сега Ботевградско шосе/ което било оживено още през турско време. Кръстопътното положение на е било причина за един по-бурен живот. 
Подуянци винаги са се славили със своята революционна дейност. Не случайно Васил Левски, когато идвал в София, представяйки се за търговец, пренощувал в къщата на Митър Данев /в началото на ул. Черковна“/. Съществува предание, че Левски е основал таен революционен комитет в Подуяне. 

След Освобождението, през 1880 година, село Подуяне е имало 335 души население, а през 1887 г. - 500 души. Новата столица на княжеството започнала да се разраства и като най- близко село до нея, Подуяне е едно от първите присъединили се села с Указ N 1118 от 16.03.1881 година. Тогавашния подуянск 

и кмет Стоян Величков, предал на Софийската ощина неброени парите в дисаги, натоварени на магаре. Присъединяването на Подуяне към столи­цата имало фискален /финансов/характер, тъй като жителите имали много добитък и в селото ставал голям пазар. Столична община искала да получава данъците, таксите, бериите и прочие, с които се облагали скотовъдците.