Спорт и туризъм

Дупница е град със спортен дух и има окончателни традиции и постижения в спорта.

Сред спортните съоръжения най-големите и значими са спортната зала в гр. Дупница, която е масивна с обща площ 1250 кв.м., 640 седящи места. Изградена е през 1971 г. сградата е многофункционална, като в края на 2005 г. в нея беше изградена и монтирана изкуствена стена за скално катерене.

Легендарният стадион Бончук, намиращ в гр. Дупница е с площ 81 дка и разполага с 20 000 места и масивна трибуна на два етажа. Използва се за футбол, лека атлетика, като има и фитнес зала.

Стадион за бейзбол и софтбол - 34 000 кв.м. обща площ.

В Дупница има два плувни басейна, като единият от тях е открит и се използва през летния сезон за отдих и тренировки. Той се намира в парк Рила и е с площ 280 кв.м. Към него има изградени съблекални, тоалетни и душове.

Другият плувен басейн е закрит и се намира в ОУ Климент Охридски. Едно ново съоръжение, с площ 280 кв.м., като към него функционират мъжки и дамски съблекални и тоалетни, сауна и други помещения за треньори и персонал.

В град Дупница има една скейборд-площадка за любителите на екстремни спортове. Тя е с обща квадратура 90 кв.м. и е предназначена за каране на скейборд, ролери и тротинетки. Монтирана е в района на спортната зала в края на 2004 г.

Община Дупница притежава богара гама от природни, антропогенни, рекреационни и културни ресурси. Тя е изходен маршрут за интересни туристически обекти, както за Югозападна България, така и за цяла Рила планина. Това е предпоставка за насочване на големия туристически поток, минаващ през локацията.

Община Дупница има подходящо геостратегическо положение, природен потенциал, богато културно-историческо наследство - все предпоставки за развитие на туризма в административно-териториалната единица. Факторите, обуславящи развитието на туризма са много, но между тях открояващи са: природно-географските условия, формиралите се национални (регионални) традиции, новите социално-икономически условия и др. Най-добре характеризира степента на развитие на туризма в Община Дупница изградеността и състоянието на туристическата инфраструктура. На територията на локацията развиват своята дейност 16 туроператори.