Share
Направи запитване !!!

Праскови

При създаване на насаждения с праскови сортовете се засаждат в отделни парцели, подредени по реда на зреене на плодовете, с оглед да се улесни предберитбеното напояване, беритбата и други. Мъжкостерилните сортове праскови се засаждат групово по редове, заедно със сортове опрашители.

Резитба на прасковите

Прасковените дървета се формират предимно като чаша и свободнорастяща корона. Добрата разклоняема способност на сортовете и образуването на силни клонки в основата на короната не налага при резитба на прасковите за формиране да се съкращават скелетните клони. Когато ще се предвижда механизирана беритба на плодовете, стъблата трябва да бъдат по-високи (80-90 сантиметра), а клонките по-изправени. При свободнорастяща корона клонките се разполагат така, че да не са един над друг, за да се предотвратят повредите по плодовете от удари по долните клонки.

Претоварването на дърветата с плодове по време на пълното плододаване налага резитбата на прасковите за производство да се извършва ежегодно. В противен случай качеството на плодовата продукция се понижава, дърветата плододават нередовно по години, бързо застаряват и живеят по-малко. Редовно плододаване при подходящо торене на прасковите и напояване може да се получи, само ако всяка година добива се програмира съобразно продуктивните възможности на дадения сорт. Прасковата плододава най-добре при средна дължина на смесените клончета около и над 40 сантиметра.

Поддържане на почвената повърхност при отглеждане на праскови

Почвената повърхност в прасковените насаждения се поддържа предимно в черна угар. Отглеждането на междуредови култури и зачимяването не се препоръчват при отглеждане на праскови. По изключение през първите една-две години след засаждането на дръвчетата може да се отглеждат бобови култури, но при осигурено торене, напояване и поддържане на редовата ивица чиста от плевели. Есенната оран е на дълбочина до 15 сантиметра в междуредията и 10 в близост да дърветата. Обработките през пролетно-летния период са на дълбочина 6-8 сантиметра. Само първата пролетна обработка на почвата може да бъде на дълбочина до 10 сантиметра, за да се разрохка претъпканата почва. Хербицидите трябва да се използват много внимателно, особено на леки почви.