Share
Направи запитване !!!

Лавандулово масло

Най-често използваното масло, лавандуловото, е получено при парна дестилация на на цветчета на Lavandula vera. Поради характерните климатични условия и качество на почвата, в България се преоизвежда едно от най-добрите лавандулови масла в света.
Основните съставки на лавандуловото масло са Linalool, който е монотерпенов алкохол и Linalyl acatate, който е естер. Линалола спира развитието на микроорганизмите, а линалилацетатът  има антиспазмолитичен и противогъбичен ефект. 
Лавандуловото масло има голямо и разнообразно приложение в парфюмерийната и козметичната промишленост като активна съставка за кремове, лосиони, тоник, в парфюмни композиции. 
Поради антибактериалните си свойства, то е познато като най-безопасното и с най-голямо приложение в аромотерапията. Лавандуловото масло е едно от малкото масла, което не предизвиква алергии. Преди всичко то е антидепресант (при безпокойство, депресии), антисептик (при различни възпаления, изгаряне, нараняване, зачервяване, охапване от насекоми), релаксиращо (физическа и умствена преумора, стрес), болкоуспокояващо (главоболие, мигрена, силна кашлица, сърбеж), антиспазмолитично действие, укрепва имунитета, намалява косопада. Много добре се смесва с други масла  и повишава тяхната активност в смеси.