За нас

„Вини АД” е компания с традиции в производството на високоалкохолни напитки у нас и над 90 годишна история. Началото е сложено на 04.07.1920 г., когато група предприемчиви лозари основават лозарска кооперация „Шевка“, с първоначален капацитет за преработка на 1 400 000 кг грозде. Седем години по-късно кооперацията разширява търговските си амбиции, излизайки извън териториите на България с първите си международни сделки за износ на вино собствено производство.

Но всъщност всичко започва още в древността - траки, елини, византийци, славяни и османци са оставили своя отпечатък, както в историята на региона, така и в лозарските традиции на хората от този край. 
Традиции, съхранили се през годините - и днес хората от града под Сините скали знаят как се гледа грозде със сърце.
„Вини“ АД, наследник на лозарска кооперация „Шевка“ и най-големият алкохолен производител през годините на социализма „Винпром Сливен“, се гордее с редицата именити технолози, оставили своя почерк в рецептите на висококачествените напитки, които и до днес произвеждаме.

ТЪРГОВСКИ СКЛАД

През 1949 г. започва изграждането на търговски склад към „Държавен спиртен монопол“, до който кръчмари са отивали със собствени превозни средства за да се снабдят с необходимите подсладени спиртни напитки, вина, ракии и бира. 5 години по-късно, „Винпром“ започва да снабдява търговските организации на дребно в града с кабриолети и конски платформи. Снабдяването е ставало с малки изключения в наливно състояние, тъй като е нямало стъклени бутилки - не са се произвеждали и е нямало откъде да се снабдят.

Практиката при бутилирането през 50-те години на 20 в. била изключително примитивна. Разливането на напитката се е случвало изключително ръчно, бутилка след бутилка. Единствено с помощта на фуния и мярка с грамаж, в зависимост от обема на съда. Работникът излива течността във фуния, поставена в празната бутилка, след което премества фунията на следващата празна бутилка, за да я напълни по същият начин.