За нас

БИО АРОМАРИК ЕООД развива своята дейност на триторията на област Шумен. Основната и дейност е отглеждане на лавандула и производство на етерични масла. Био Ароматик ЕООД е създала собствена лавандулова плантация и разполага с дестилерия за етеричните масла.
Фирмата е производител на органични етерични масла.

Лавандула (Lavandula) е род растения от семейство Устноцветни. Името най-често се използва за видовете, отглеждани като билки или за украшение. 

Известна е като ароматично растение още от древността. Тя се използва широко и в народната медицина. Широкото ѝ приложение сега е заради етеричното масло, което се извлича от цветовете (0,8–1,5 %), което намира широка употреба в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, в производството на бои и лакове и др.

Лавандуловия цвят е инсектицидно средство, най-вече за борба с дрешния молец и в цивилизования свят измести употребата на нафталин за битови нужди. Използва се и като подправка. Изключително ценно медоносно растение. От 1 дка пчелите набират 10–18 кг мед. 

През 2012 г. България е най-големият производител на лавандула в света, наред с Франция.

Лавандуловото етерично масло съдържа: линалилацетат, линалол, гераниол, борнеол, цинеол, пинен, камфор, кумарин и др.Най-ценен е линалилацетатът, като в зависимост от условията на отглеждане този естер варира от 30 до 60 %.

Най-висококачествено е френското лавандулово масло, получено от алпийски лавандулови находища. Българското лавандулово масло се характеризира с траен фин аромат, въпреки че съдържанието на линалилацетат е ниско. Българският лавандулов конкрет не отстъпва по качество на световните образци.

Българското лавандулово масло е сред ценените на международния пазар.