Пропан бутан

Газов инжекцион с пропан бутан

Автомобилният LPG (пропан-бутан) или авто газ днес е най-достъпното на пазара алтернативно гориво, както за бензинови, така и за дизелови двигатели. Шофьори на различни превозни средства годишно спестяват хиляди левове като преминават към газ и същото така допринасят за опазването на природата. Това включва автомобили, микробуси, таксита и дори автобуси.

Газова уредба за автомобил

Шофирането на автомобил с газов инжекцион е безопасно, лесно и е най-добрият от всички възможни вариянти, много по-евтино, отколкото на бензин или дизел. Според последни данни въз основа на направени тестове, от трите горива, LPG е най-препорачителния вариант от екологична гледна точка.

Ако сте фирма, освен че спестявате от разходи за гориво, използването на превозни средства с газова уредба носи положително екологично послание за вашата организация.

Из целия свят, в момента има над 16 милиона превозни средства, задвижвани с газ. Те отделят по-малко вредни емисии в сравнение с тези на бензин или дизел, като същевременно водят и до значителни икономии на бензиностанцията.

Във България пропан-бутана ​​е с около 45% по-евтин в сравнение с бензиновото и дизеловото гориво за литър, което обикновено води до годишно намаляване на разходите за гориво с до 40%.

Какво е пропан-бутана?

Втечненият нефтен газ (Liquefied Petroleum Gas - LPG ) е въглеводороден втечнен газ, съставен главно от пропан и бутан. Когато е поставена под малка степен на налягане (7 бара или 100 пси), той се превръща в гъста течност, като позволява на големи количества газ, ​​да се съхранява в сравнително малко пространство.

Приблизително 60% от световното снабдяване с газ става чрез изолиране на отделни газови продукти, а останалите 40% се произвеждат при рафинирането на суров нефт.