За нас

 

Акуму Плюс ЕООД е една от първите фирми в Пловдив, предлагаща акумулатори. Създадена е още през 1989 г. като ЕТ, с основна дейност продажба и обслужване акумулаторни батерии. Първоначално предлага основно акумулаторите на Елхим Искра - Пазарджик. През годините постепенно разширява продуктовата гама акумулатори, след внимателно проучване и подбиране на по-качествените, а същевременно достъпни марки за българския пазар. Акуму разполага с 2 магазина в Пловдив.

 

Днес, гамата акумулатори и батерии включва вносни и български стартерни и тяговиакумулатори с марка Искра / Iskra, Монбат / Monbat, Bosch / Бош, Varta / Варта, Banner / Банер, Сънлайт / Sunlight и други доказани марки.

 

Акумулатори за МПС или автоакумулатори:

  • акумулатори за автомобили;
  • камиони;
  • специализирана техника - селскостопански машини, транспортна техника, строителна механизация и други;
  • мотоциклети / мотори;
  • електрокари;
  • скутери и моторни лодки.

 

Акумулаторни батерии за инвалидни колички

Акумулатори за UPS, Соларни системи

Акуму Пловдив разполага с богата гама акумулаторни батерии, включително за напрежение 6 и 12 V, с различен стартов ток (A) и капацитет (Ah), с различни размери и начин на свързване.

 

Акумулатори стартерен тип или стартерни акумулатори

  Стартерните акумулатори дават по-голям ток за кратко време, например при стартиране на двигател. Акумулаторите стартерен тип обикновено имат повече пластини и оттук по-голяма площ, която позволява отдаването на по-голям ток за кратко време. След стартирането на двигателя стартерните акумулатори започват да се зареждат. Стартерният акумулатор съдържа повече антимон, калций, кадмий. Наличието на такива елементи подобрява експлоатационните им качества, но акумулаторът се нуждае от доливане на вода. Напоследък се работи върху безантимонови акумулаторни батерии.

 

* Тягови батерии и полутягови батерии

  Тяговите акумулаторни батерии са предназначени за постоянно подаване на ток за дълъг период от време, например в електрокари или други транспортни средства, работещи на електрическа енергия, включително при инвалидни колички, каравани, соларни системи и др. Те могат да се използват и за временно съхраняване на енергията от вятърна турбина. Техните пластини са по-дебели за по-голям капацитет и позволяват повече цикли на разреждане / зареждане.

 

* Има и акумулатори с двойно предназначение - стартерни тягови акумулаторни батерии.

Акумулаторните батерии могат да бъдат разделени и по друг начин:

 

* Автоакумулатори

  Автоакумулатори или автомобилни акумулатори са предназначени за леки автомобили, лекотоварни автомобили, камиони, автобуси, селскостопански машини и др. транспортни средства, комерсиална техника. Основната функция на автомобилната стартерна батерия е да осигури необходимото електричество за стартера, когато завъртите стартерния ключ. Освен това стартерната батерия трябва да има достатъчно мощност, за да поддържа работата на двигателя за кратък период от време, когато алтернатора не работи, но трябва да бъде в състояние да поддържа и някои консуматори на електричество, които не се изключват при спиране на двигателя, например мобилен телефон, аудиосистема, климатик и други. Съществува голямо разнообразие от ситуации, условия на околната среда и специални изисквания за работа на батериите, които до голяма степен се отразяват на поведението на батериите.

 

* Стационарни акумулаторни батерии

  Стационарните акумулаторни батерии са използвани в телекомуникационна техника, UPS, в енергетиката, корабоплаване, железопътен транспорт.

 

* Акумулатори с приложение като резервен електрически източник

  Акумулаторите като резервен енергиен източник се използват към захранващи системи с възобновяеми източници на енергия като фотоволтаични системи, соларни системи или вятърни генератори.